bt01bebt02bebt03bebt04be

Lacanche

Se connecter

Gestoomde lamsbout met Marokkaanse kruiden

Lamsbout
Vul de multikoker met water tot aan het eerste streepje. 

Zet de thermostaat op 100°.

Vermeng de kruiden met de olijfolie in een kommetje.

Wrijf de lamsbout volledig in met deze kruiden.

Kruid met zout, suiker en peper.

Leg de stukken vlees naast mekaar in een pyrex schotel.

Giet het blik tomatenpuree op het vlees en voeg de look en de ajuin toe.

Plaats de schotel in de bak van de multikoker.

Dek af en laat ongeveer 3 u garen (opgelet ! Controleer het waterniveau om de 25 min.)



Groenten
In tussentijd kan u de groenten klaarmaken.

Schil en was de wortelen en rapen. Snij ze in stukken van 5 cm en tourneer ze in de vorm van een rugbybal.

Was de courgetten, snij ze in stukken van 5 cm en tourneer ze in de vorm van een rugbybal.

Scheid de roosjes van de romanesco kool en was ze. 
Was en ontdoe de paprika van het midden en de pitten. Snij in stukken van 5 cm. 



Bulgur
Meet de hoeveelheid bulgur in een kom. 

Breng gezouten water aan de kook (2 ½ x het volume bulgur).

Voeg de bulgur toe en laat 8 minuten koken.

Haal van het vuur en laat de bulgur gedurende 5 minuten de rest van het water absorberen. 



Afbakken

Na 3 uur mag de schotel uit de multikoker verwijderd worden.

Giet de bekomen jus in een kookpot.

Bedek het vlees met een aluminiumfolie en reserveer.

Breng de jus aan de kook laat zachtjes inkoken. 

Kruid de groenten met peper en zout. 

Leg de wortelen, venkel en rapen in de multikoker met deksel. Laat ongeveer 6 minuten stomen.. 

Voeg de romanesco kool toe. En laat nog 3 minuten stomen. 

Voeg de courgetten toe en laat nog 3 minuten stomen.
Leg alle groenten op de bulgur. 

Plaats een vel bakpapier in de gastrobak.

Leg de bulgur en de groenten op de bodem van de bak.

Leg het vlees op de groenten en de bulgur.

Verlaag de temperatuur van de multikoker naar 80°.

Bedek de multikoker en laat nog een één uur stomen.
Intussen kan u de consistentie van de saus aanpassen en eventueel bijkruiden.



Opdienen
Leg het vlees op de bulgur en de groenten in een diepe schotel.

Overgiet met de bekomen saus.

Werk af met enkele muntblaadjes.

Zeer warm opdienen. De rest van de saus kan apart opgediend worden met een beetje opgeloste harissa.

INGREDIËNTEN 

Lamsvlees
    •    1 lamsbout zonder been, in drie stukken snijden
    •    2 koffielepels kaneelpoeder
    •    3 koffielepels komijnpoeder
    •    2 koffielepels Raz-el-anouth
    •    3 koffielepels venkelzaad
    •    3 st. steranijs
    •    ½ tl. chilipoeder
    •    2 lookteentjes
    •    5 cl olijfolie
    •    1 x 25 cl tomatenpuree
    •    1 ajuin
    •    2 venkel
    •    Suiker, zout, peper

Groenten
    •    500 g wortelen
    •    500 g rapen
    •    500 g  romanesco kool
    •    500 g courgetten
    •    1 grote rode paprika
    •    1 klein doosje kikkererwten
    •    Zout

Boulgour
    •    500 g bulgur
    •    Zout, peper

Eventuele afwerking
    •    Harissa
    •    Muntblaadjes

KEUKENGEREI 

    •    1 dunschiller
    •    1 schilmes
    •    4 kommen
    •    1 kookpot
    •    1 kleine kookpot
    •    1 diepe pyrex schotel die in de bak van de multikoker past
    •    Bakpapier