SupportActualiteitContact

De ovens

 

Het gebruik van de ovens is zeer belangrijk in de keuken. Het is essentieel voor het maken van gebak en voor bereidingen die een diepe garing vereisen, zoals gratins of gebraden. Het gebruik van de oven is soms een voortzetting van een recept, omdat het koken van bepaalde bereidingen gestart wordt op het kookvuur om de buitenste oppervlakken te kleuren en vervolgens voortgezet  wordt in de oven.

Lacanche ovens zijn zeer efficiënt. Het ontwerp en de aard van de gebruikte materialen maken snelle temperatuurstijgingen en een hoge thermische inertie mogelijk om een homogeen kookproces te verkrijgen.

Gas en elektrisch, statisch, warme lucht, multi-functioneel.

Lacanche-ovens zijn verkrijgbaar in drie versies: gas, elektrisch en warme lucht, die kunnen worden gecombineerd op dezelfde piano indien deze uitgerust is met twee ovens. Gas of elektrisch...
De keuze van de energie hangt af van de kookgewoonten van elke persoon. Sommigen geven de voorkeur aan gasovens, die de malsheid van het voedsel bewaren en een meer uitgesproken "bodemwarmte effect" geven. Anderen zullen kiezen voor de elektrische oven vanwege de preciezere afstelling, die bijvoorbeeld beter aangepast is voor gebak.
De techniek die deze twee kookmethodes samenbrengt is zonder twijfel de warme lucht oven. Naast de snelle temperatuurstijging maakt de warme lucht oven, die bij Lacanche het principe van de geforceerde convectie hanteert (de lucht wordt aangezogen en vervolgens over cirkelvormige verwarmingselementen rond de turbine geleid), een regelmatige bereiding op verschillende niveaus mogelijk.

 

De ovens van Lacanche met een inhoud van 65 liter (B.530 x D.430 mm), die beschikbaar zijn op alle modellen die compatibel zijn met de GN 1/1 professionele kookpotten, worden aangeboden in een multifunctionele elektrische versie. Met deze apparatuur zijn drie kookstanden mogelijk: statisch, warme lucht en grill. D.m.v een mechanische schakelaar op het bedieningspaneel kan men gemakkelijk één van de drie kookstanden kiezen.
De wanden van de oven zijn bekleed met een versterkt en zuurbestendige email. De ladders voor het geëmailleerde plaatwerk maken het mogelijk het op drie niveaus te plaatsen. Ze zijn afneembaar en dus gemakkelijk te reinigen.

Temperatuurinstellingen
Het wordt aanbevolen de oven 10 tot 15 minuten voor te verwarmen alvorens de gerechten in de oven te plaatsen. Tijdens het voorverwarmen moet de thermostaat 20 tot 30° boven de aanbevolen baktemperatuur worden ingesteld.  Plaats vervolgens in de oven en stel de thermostaat in op de gewenste baktemperatuur.

Tips voor gebruik
Het is belangrijk ervoor te zorgen dat het voedsel niet te dicht bij de zijwanden van de oven wordt geplaatst om overmatige warmtestraling aan de randen van het voedsel te voorkomen. Het is ook raadzaam om schalen met een hoge warmte-inertie te gebruiken (bijv. aardewerk, geëmailleerde gietijzeren potten) en met afmetingen in verhouding tot het te braden stuk, om het rood vlees halverwege om te draaien en te besprenkelen met het braadvocht.

Onderhoud
Om milieuredenen, heeft Lacanche gekozen voor een traditionele reinigingsmethode die de uitstoot van giftige dampen vermijdt. Daarom zijn de ovens bekleed met een glad, zuurbestendig email, dat gemakkelijk te reinigen is. Ze zijn voorzien van afneembare zijpanelen die in de vaatwasser geplaatst mogen worden.

De ovens mogen gereinigd worden met een roestvrij stalen "spiraalspons" en water met een reinigingsmiddel op basis van natuurlijke zeep. Het wordt aanbevolen om de oppervlakken met de hand in kleine cirkelvormige bewegingen en met voortdurende en gelijkmatige druk op te wrijven. Daarna gewoon afspoelen met proper water.

Als de oven erg vuil is, kan een mengsel van bicarbonaat, water en geconcentreerde witte azijn met een spons op de wanden worden aangebracht. Nadat de oven gedurende 45 minuten op een lage temperatuur (80°) is verwarmd, mag men witte azijn op de wanden besproeien en kunnen hardnekkige vlekken worden verwijderd met een roestvrijstalen "spiraalsponsje". Afspoelen met water en vervolgens afnemen met een droge doek of keukenrol.